Tips wat wij meenemen als we met de kinderen gaan kamperen!
Ondanks dat ik zelf pas voor het eerst ‘echt’ gekampeerd heb toen ik zwanger werd van de jongens (nu 6) dus bijzonder weinig kampeergeschiedenis heb om op te teren, durf ik wel te zeggen dat we een soort van ervaringsdeskundigen aan het worden zijn. We kochten een caravan toen de jongens een half jaar waren. Terugkijkend was dit wel in een vlaag van verstandsverbijstering kan ik wel zeggen. We zaten in Zeeland en hadden nog een idee wat we met de vakantie zouden gaan doen. Toen bedachten we ons dat het misschien wel leuk was om te gaan kamperen. Ik had toen welgeteld 1 keer gekampeerd. We woonden toen nog in Amerika en gingen een roadtrip maken vanaf San Francisco met zo’n gigantische Amerikaanse truck enzo’n zilveren Robert Ten Brink Airstream caravan. Alles deden we op de bonnefooi, we waren nog kinderloos en zorgeloos. Nou kan ik je zeggen dat dit op geen enkele manier vergelijkbaar is met kamperen in Nederland en Frankrijk met 2 kinderen. Echt nul. Maar ja, dat wist ik toen nog niet.
Inmiddels zijn we alweer 6 jaar verder en doen we het best lekker. De caravan (een prachtige Beijerland uit het jaar weet ik veel) hadden we na 1 jaar weer verkocht (de aanschaf was minder dan een week een huis huren en hebben we voor hetzelfde bedrag weer verkocht, eigenlijk een top investering geweest), maar daar kwam onze prachtige Volkswagen T1 ‘Berrie’ uit ’57 en zijn trouwe kompaan de Eriba Puck. Precies groot genoeg om alle zooi die we meeslepen op zo’n vakantie in kwijt te kunnen, inclusief de kinderen als we op de camping staan, maar klein genoeg om heuvelop niet compleet stil te staan doordat Berrie het niet meer trekt. Het scheelt niet veel overigens. Maar ik bekijk het ook van de zonnige kant – wij zorgen ervoor dat vrachtwagenchauffeurs zich eindelijk niet meer de sloomste van de weg voelen.
Nou ervaart iedereen kamperen anders, heeft ieder kind zo zijn voorkeuren en is iedereen weer op zoek naar verschillende dingen. Ik heb een bijzonder enthousiaste tweeling die vooral vriendjes met elkaar zijn dus op de camping niet zo snel de hort op gaan met anderen en niet langer dan 5 minuten aan een tekening kunnen werken. Maar misschien heb je een sociaal beest, een tekenwonder of een schaakkampioen. Dan heb je hier misschien helemaal niks aan. Kijk welke tips je handig vindt en laat de rest links liggen. Ik ben ook nog steeds jaloers als ik op de camping sta en ik zie een extreem aangeharkte campingplek met geen enkel losliggend stuk speelgoed, die waarschijnlijk in 10 minuten ingepakt zijn en verder kunnen. Dat zijn wij dus niet…De bus en caravan veranderen in zijn geheel in bed, weinig ruimte over voor onder andere 4 fietsen, stepjes, puddlejumpers en een kano…Geen tips over hoe je zo opgeruimd mogelijk met je kinderen de vakantie doorkomt dus.
1. Speelgoed voor op de camping
Ons motto: less is more, makkelijk op te ruimen en veelzijdig
De eerste paar keer stouwden we de bus en caravan vol met al het speelgoed van thuis onder het mom van happy kids, happy parents. Zonde van de ruimte, 90% wordt namelijk niet gebruikt. Zelfs deze keer hadden we eigenlijk te veel mee (hardleers…). Kinderen hebben denk ik sowieso te veel speelgoed (in ieder geval die van ons, ik beken). Er is bij ons 1 stuk speelgoed dat elke dag, zonder uitzondering, uren achter elkaar gebruikt kon worden en dat al de afgelopen 4jaar: Magnatiles.
Een rib uit je lijf, maar onverwoestbaar, leuk voor klein tot groot, heel makkelijk op te ruimen en de kinderen bouwen er echt de mooiste dingen mee, al sinds dat ze nog een ukkepuk waren. Een garage voor hun autootjes, een huis met slaapkamers en garage voor hun knuffels, raketten die naar de maan vliegen, je kan het zo gek niet bedenken. Dus het voelt ook elke keer weer als iets nieuws. We hadden ook een zak lego mee, maar daar hebben ze niet eens naar omgekeken (terwijl ze thuis groot lego fans zijn). Gelukkig maar, want een omgegooide zak lego op het gras opruimen wordt niemand heel blij van…Zorg er daarom ook voor dat je een fijn speelkleed hebt, bijvoorbeeld een met een trekkoord erin zodat je geheel in een keer vanaf de grond omhoog kan trekken (en dan als een soort knapzak kan opbergen. Afhankelijk van de camping kan je een hele stoffige of nattige ondergrond hebben, dus dan is een goed, groot buitenkleed fijn (waarop je eventueel nog een kleiner speelkleed leggen). Wij gebruiken zo’n kunststof, UV bestendig buitenkleed die je echt in alle vormen en maten hebt. Makkelijk schoon te maken, op te rollen en gaat niet verkreukelen zoals bij een stoffen picknick kleed.
Mochten de magnatiles het hart niet sneller doen kloppen van je kind, kijk dan naar het stuk speelgoed dat al jaren bij ze in trek is en blijft en neem dat mee. Gooi er een voetbal, beachbal set of tennispaal/swingball bij (ook een aanrader voor ieder kind dat van tegen een bal slaan houdt) en je bent eigenlijk al klaar.
2. Speelgoed voor aan tafel
Dit is ook een beetje afhankelijk van de fase waarin je kinderen zitten en verandert elk jaar bij ons. Maar we gaan nergens meer heen zonder ‘de speelgoedtas’. Onze kinderen hebben namelijk het zitvlees van een pasgeboren puppy, dus als we langer dan 5 minuten aan tafel willen zitten zal er een vorm van entertainment nodig zijn en dat willen we niet met een scherm oplossen. Nou zullen er mensen zijn die zeggen ‘verveling is goed voor een kind’. Helemaal eens en geloof me, die momenten hebben ze echt wel. Maar tijdens vakantie en dan een van mijn favoriete momenten – de lunch - moet het ook een beetje leuk voor ons zijn…Dus hierbij makkelijk mee te nemen dingen die bij ons een hit waren die je samen met ze kan doen of die ze met een broertje/zusje kunnen doen als ze die hebben.
3. Zwembrilletjes/snorkels
Niet gehinderd door enige vorm van techniek of een zwemdiploma zijn onze kinderen wel de grootste waterratten die er zijn. Het liefst zitten ze de hele dag onder water. Dus na 2 dagen liepen ze rond als 2 rood-ogige panda’s door al dat chloor (alhoewel ze zeggen dat de rode ogen komen door de urine die in het water zit, maar we doen net alsof dat niet weten). We hebben toen zwembrilletjes gekocht. Na 5 minuten ruilde Faas zijn kinderbrilletje in voor een van de volwassene brilletjes (wij moesten uiteraard mee duikringen opduiken) waardoor ik met een brilletje op mijn hoofd zat voor 6-jarigen...Pas ze dus wel even van tevoren met je kind, want door de grootte van het hoofd en persoonlijke voorkeuren kunnen ze ook grote mensen bril veel fijner vinden.
Daarnaast hadden we ook 2 duikmaskers. Wij hadden deze bij de Decathlon gehaald, maar je hebt ze van veel verschillende merken. Niet echt geschikt om dingen mee van de bodem van het zwembad te duiken, maar perfect als je op een snorkelvriendelijke plek zit. Als je ergens bent waar ook maar 1 garnaal te zien is heb je hem er qua plezier al uit. Ik denk dat heel Corsica het gehoord heeft toen Mannes zijn eerste vis zag deze vakantie. Ze kunnen er heel makkelijk door ademen, er komt veel minder snel water in en ze hoeven niet hard uit blazen (wat ze in ieder geval bij ons nog moeilijk lukt). Ze blijven er ook nog beter door drijven door de lucht in het masker. Pas ook deze even met ze, want ze moeten wel goed aansluiten! Leer ze ook hoe ze makkelijk het masker van het hoofd af kunnen trekken als er toch teveel water in komt (dat is met een ouderwetse snorkel natuurlijk wel makkelijker).
4. Buiszadels
Dit is echt de uitvinding van de eeuw als je wat langere afstanden wilt afleggen met je kinderen maar geen fietskar of achterop zitjes mee wilt/kan slepen. Ze zitten voor je waardoor ze alles goed kunnen zien en je kan lekker met ze lullen tijdens het fietsen. Zorg ervoor dat je een zadel neemt met voetsteunen waar ze ook hun voeten in vast kunnen zetten. Wij hebben deze, maar er zijn er meerderen (in verschillende prijsklassen ook) op de markt. Bereid je wel voor op veel rare blikken. De meesten bewonderend omdat ze het zo cool vinden, maar sommigen kijken je aan alsof je je kind van een klif af aan het gooien bent omdat ze het er te gevaarlijk uit vinden zien. Wij zijn er in de bergen ook al 3 jaar mee gaan 'downhillen' met ze. Uiteraard niet op de echte die-hard MTB paden (niet normaal wat daar met mach 100 naar beneden komt, ik voel me een oud wijf als ik het zeg, maar dat daar niet meer ongelukken gebeuren...) maar op de groene 'pistes'. We maken zo hele tochten, wandelen tussendoor, picknick mee in de rugzak. Dit jaar waren ze eigenlijk iets te groot maar we zijn er toch nog mee van de top van de berg naar Les Menuires afgedaald, door naar St. Martin en toen weer met de stoeltjesliften omhoog om weer naar Meribel af te dalen!
5. Een SUP inclusief wetsuits
Dit is voor ons wel de aankoop van het jaar geweest. Zoals ik al zei zijn onze kinderen extreme waterratten en houden ze ervan de hele dag een beetje te pielen op en in het water. Nou heb je voor in het zwembad niet meer nodig dan een luchtbed van de kruidvat voor 5 euro. Uren hebben we daar tikkertje, piraatje of treintje mee gespeeld. Maar als je bij een meer, rivier of de zee bent dan wordt een luchtbed al wat onhandiger.
Omdat we in Nederland vaak in het IJsselmeer of de Loosdrechtse plassen gaan zwemmen en de jongens er na 5 minuten als paarse trillende ijslolly's uitkomen (maar uiteraard weigeren op te warmen en er doodleuk weer inspringen) hadden we al dikke wetsuits (voor water van 13-17 graden) gekocht. Daardoor bleven ze ineens uren achter elkaar in het water. De dunnere variant zou ik eigenlijk niet aanraden. Als het namelijk echt lekker warm is hebben ze de wetsuits niet echt nodig (tenzij ze gaan leren (golf)surfen, maar dat is ook niet het geval), en op het moment dat het kouder wordt heb je er niks meer aan. De dikkere kan je zowel op vakantie als in Nederland gebruiken. We hadden hem een klein beetje op de groei gekocht dus ze hebben hem nu voor het tweede jaar. Niet te groot kopen want dan heb je er eigenlijk niks meer aan, hij moet wel strak op de huid zitten.
En met de SUP kan je echt alle kanten op. Zelf suppen en de kinderen voor/achterop en een tocht maken. Piraatje, als boot gebruiken (handig om er een kajak peddel bij te kopen, dan kunnen ze al heel snel zelf er ook mee 'op pad', als duikplank, chillplek, bodyboard als er golven zijn. En de supertip die we op de camping in Frankrijk zagen: Als glijbaan. Ja je bedenkt het zelf ook niet maar het werkt echt. Je draait hem om (zou de vin er dan wel even afhalen, ook net vervelend glijden anders....)waardoor je gladde bovenkant boven hebt. Je legt een punt op een verhoogd stuk (steiger bv) en de kinderen glijden er ongeveer 100 keer achter elkaar vanaf. Als ze hun wetsuit aanhebben wel even een zwembroek overheen anders glijdt het niet ;). En als de kinderen op het strand een fort aan het bouwen zijn met hun vader, kan je zelf ook nog even je spaarzame sportieve momentje van de vakantie pakken door er zelf mee op pad te gaan!
6. Stepjes mee
Ga je veel naar dorpjes of steden en heb je net als wij geen wandelgoden? Dan zijn stepjes ideaal. Ze kunnen er veel langer en veel verder mee en als ze moe zijn kan je ze zelfs nog duwen of samen op de step (afhankelijk welke je hebt...Niet alles houdt een 85 kg zware vader). Wij hadden dit jaar stuntsteppen mee omdat we in de bergen een pumptrack hadden waar ze los op konden gaan, maar deze zijn niet ideaal voor oude steden/dorpjes met veel kinderkopjes, dan trillen je kinderen uit elkaar. Dan kan je beter van die driewiel steppen nemen. Op marktplaats kan je die voor een appel en een ei tweedehands kopen.
7. Waterproof sandalen
12 euro bij de Decathlon en de hele zomer plezier. Wandelschoenen, waterschoenen, slippers, alles in 1. Ok, het zijn geen hippe mooie schoenen die leuk bij een outfit passen, maar dat concept heb ik 2 minuten na de geboorte al losgelaten. Ze groeien overal met het knipperen van je ogen uit en ze hebben de gave om binnen 2 seconden alles wat ze aantrekken direct smerig te maken. Daar kan geen wasmachine tegenop. Het is tegenwoordig louter gemak en comfort wat de klok slaat in huize Ketoet. En die sandalen zijn de belichaming van gemak. Ze kunnen ze zelf altijd zelf aan en uit doen, ze vallen niet te pas en te onpas uit zoals gewone slippers, je kan ermee wandelen, in rivieren spelen, het hoeft niet op te drogen, ze kunnen zo vies worden als ze maar willen en het is niet te warm aan hun voeten.
Volgend jaar hopen we wel echt meer te kunnen gaan hiken met ze en met een beetje mazzel zelfs een huttentocht met ze te doen, dan gaan we denk ik wel overstappen op wat meer outdoor sandalen (wel open maar met een dichte neus), maar tot nu toe zijn we groot sandaal fan.
Heb je een vraag, een opmerking of wil je graag een busje huren? Laat hier een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Liever direct mailen of bellen?
Telefoon: 0610293172
Email: info@ketoet.nl